zaterdag, juni 12, 2021

Over Satan en Constantijntje.

Regelmatig wordt mij verteld dat de god van de Islam niemand minder dan de satan is.  Hij zou een fake religie opgestart hebben om de ware christenen te misleiden. Welke voordelen hij daarmee heeft laat men in het ongewisse.  Het lijkt zo'n beetje op een verhaallijn die je steeds tegenkomt in die amerikaanse comics waar een superschurk opnieuw en opnieuw de wereld probeert te veroveren en dat de superhelden daar een stokje voor steken. Je kan je afvragen waarom God die superschurk niet uitschakelt met een bliksem zoals Zeus bij de Grieken, maar daar krijg je nooit een sluitend antwoord op. Dat antwoord bestaat niet omdat Allah en Jehovah één en dezelfde persoon zijn. 

Een rare redenering ? Helemaal niet. Vanaf de eerste eeuw was er discussie over de figuur Jezus. Voor de ene was hij gewoon de zoon van een timmerman. Voor de andere een halfgod of volledig God. Constantijn werd dit getwist in de vierde eeuw beu en besliste dat Jezus God was en samen met God himself en de Heilige Geest een geheel vormde. Om de aanbidders van Isis die voofgesteld werd als moeder met kind hierbij te betrekken werd de dame aangesteld als moeder van God. Probleem opgelost. En als je dit niet geloofde was je een ketter en zo goed als dood. Ook Christelijke boeken die niet naar de zin waren van Constant en zijn vriendjes werden verbrand. Het bezit ervan was strafbaar.

Christenen die er een andere gedachte op nahielden maakten zich uit de voeten en verbleven in veiliger oorden. Een groot deel streek neer in het midden oosten, vooral in Arabie. Daar bevonden zich heel wat nomadenstammen. In één van die groepen bevond zich ene Mohamed. Die leerde alles over het christelijk geloof. Wel moeten we er bij vermelden dat die christenen een joodse achtergrond hadden en dus volgens de wet leefden. Mohamed nam veel van hun wetten en geloof over en bombardeerde zichzelf als profeet. De rest van dit verhaal is bekend.

Satan heeft hier dus weinig mee te maken. Den Constant in ieder geval wel. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Seks in de Bijbel !

Hooglied getuigt van Gods aandacht voor het hele leven. Het boek is erop gericht jongeren op een gezonde manier voor te bereiden op de omgan...